Acerola to niewielkich rozmiarów roślina kryjąca w sobie wielkie nakłady witaminy C odpowiadającej za utrzymanie prawidłowej odporności w naszym organizmie. Dodana do codziennej diety nie tylko wpływa na nasze zdrowie, lecz także na wygląd.
Jest to słodki i mięsisty owoc z wyglądu przypominający czereśnie bądź wiśnię. Acerola wykorzystywana jest w przetworach w postaci na przykład soku lub w ogólnodostępnych produktach spożywczych gdzie również znalazła zastosowanie. Ze względu na obecność w tej na pierwszy rzut oka mało znaczącym owocu witamin A oraz C odpowiadających za powstawanie przeciwciał, oraz ochronę przed wolnymi rodnikami uważa się, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, miażdżycę oraz chorobę Alzheimera.
Sok z aceroli
To ogólnodostępny produkt, po który możemy sięgnąć niemal w każdej aptece, w sklepach promujących zdrową żywność oraz przez internet gdzie mamy pełną gamę tego leczniczego przetworu. Warto również wspomnieć, że już tylko 3 sztuki tego owocu zaopatrują nasz organizm w dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, natomiast jeśli chodzi, o sok to już jedna wypita szklanka przecieru szklanka pozwala, na dostarczenie tyle witamin ile jest w 5 kilogramach truskawek bądź pomarańczy.
Uroda
Najważniejsza właściwość, która przypadnie każdej kobiecie do gustu to stwierdzenie, że acerola opóźnia procesy starzenia. Nie jest to jednak jedyna zaleta tego produktu wpływająca na urodę. Owoc ma, pozytywne oddziałowy wanie na syntezę kolagenu powodując tym samym, że nasza skóra jest lepiej nawilżona i elastyczna.
Zdrowie i uroda to najważniejsze aspekty naszego codziennego życia w obecnych czasach. Warto zagłębić się i nabywać informację na temat działania roślin oraz ich właściwości. Świat zmierza w kierunku powrotu do dawnych metod leczenia i profilaktyki z wykorzystaniem medycyny roślin. Dzięki obecności nowej technologii możliwe jest skrupulatne przyjrzenie się tym naturalnym bogactwom ziemi a tym samym czerpanie z nich pozytywnych dla organizmu właściwości.