Olej arganowy to płynne złoto Maroka, które nazywane jest również eliksirem młodości. Zastosowanie tego arganowego specyfiku jest wszechstronne. Cenne jego właściwości wykorzystywane są w kosmetologii, dermatologii oraz w gastronomii. Co takiego wartościowego zawiera arganowa?
Argan jest ciernistym drzewem, które rośnie jedynie na zachodzie Maroka. Drzewo to jest w swojej rodzinie roślin wyjątkowym egzemplarzem, gdyż nasiona rośliny zawierają bardzo cenny i pożyteczny olej, wzbogacony esencjonalnymi kwasami tłuszczowymi.
Co zawiera oliwa arganowa?
Olej ten jest tradycyjnie wytwarzany ręcznie. Aromatem przypomina on masło orzechowe. Około 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych w nim zawartych to kwas olejowy i kwas linolowy. Ponadto zawiera około 1% nie podlegających hydrolizie tłuszczów, biologicznie aktywnych substancji, takich jak: fitosterole, tokoferole, alkohole triterpenowe, związki węgla, karotenoidy i ksantofile.
Zastosowanie oleju arganowego
Olej arganowy ma sporo doskonałych właściwości. Chroni skórę, zmiękcza ją i nawilża. Ponadto charakteryzuje się działaniem rewitalizującym i polepszającym elastyczność skóry. Efekt odbudowy jest wynikiem wysokiej koncentracji i specjalnego składu nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz naturalnej zawartości składników aktywnych fizjologicznie. Jest wykorzystywany przede wszystkim:
- w nawilżających kremach do rąk
- w produktach przeznaczonych dla skóry zniszczonej
- w balsamach do ciała
- w kremach odmładzających i przeciwzmarszczkowych.
Wszystkie właściwości oleju arganowego sprawiają, że warto go mieć i stosować.