Daktyle suszone to owoce, które ostatnio są bardzo popularne. Poza tym, że doskonale smakują, dodatkowo posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Co warto wiedzieć o daktylach i w jaki sposób można je wykorzystać?
Daktyle są owocami palm rosnących w Afryce, Australii, Kalifornii oraz Meksyku. Od wieków były wykorzystywane do produkcji wina. Dzięki sporej zawartości cukrów do dziś w krajach arabskich wyrabia się z nich miód.
Zastosowanie daktyli w kuchni
Daktyle mają sporo zastosowań w kuchni. Suszone daktyle to doskonały dodatek do owsianki lub musli. Dodawane są także do potraw w okresie świąt bożonarodzeniowych. Są świetnym dodatkiem do wypieków, kompotów, potraw regionalnych. Z powodzeniem można nimi zastąpić słodycze w trakcie kuracji odchudzającej.
Dodatkowo te suszone owoce wykorzystuje się jako dodatek do mięs, szynek oraz jako ciekawy dodatek do przystawek. Są także częstym składnikiem curry. Produkuje się z nich mąkę, miód palmowy oraz rozmaite przetwory. Doskonale nadają się również do produkcji wina.
Właściwości zdrowotne suszonych daktyli
Daktyle obniżają poziom cholesterolu i tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, oraz chorób układu krwionośnego. Te suszone owoce regulują poziom ciśnienia. Są źródłem energii, gdyż zawarte w nich cukry proste, mogą być źródłem energii dla osób wykonujących intensywną pracę umysłową. Dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne i wspomagają pracę układu pokarmowego. Daktyle są bogatym źródłem błonnika. Poprawiają pracę jelit i są zalecane osobom chorym na nadkwasotę. Owoce te posiadają w składzie tryptofan i dzięki temu łagodzą objawy zespołu jelita drażliwego.
Daktyle zawierają witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego. Poza tym w suszonych owocach można znaleźć taurynę, czyli naturalny środek nasenny, który ma działanie uspokajające i antydepresyjne.
Warto zapamiętać, że w polskiej kuchni suszone daktyle są składnikiem przekąsek i dodatkiem do ciast oraz są pomocne w leczeniu wielu dolegliwości.